Bir asansör ne kadar iyi donanıma ve parçalara sahip olursa olsun, iyi bir bakım yapılmadığı sürece güvenli, verimli ve sürekli işleyişe sahip olamaz.
Asansörlerin gerekli periyodik bakımları yapıldığında, asansörlerin devamlı ve güvenli bir şekilde çalışması sağlanmış olur. Asansör bileşenlerinin kullanım ömrü uzar ve yüksek maliyetler önlenmiş olur.
Asansörün bakımı küçümsenmemesi gereken önemli bir husustur. Asansör kullanılan işyerlerinde , işverenlerin veya sorumlu kişilerin konuya gerekli hassasiyeti göstermesi kanunlar çerçevesinde zaruri bir hal almıştır.
Asansörler en basit tabir ile, elektronik ve mekanik cihazlardan oluşan sistemlerdir. Her türlü yapı malzemesi gibi, asansörde de kullanılan ürünlerin kullanım ömürleri vardır. Ayrıca unutulmamalıdır ki, her elektronik ve mekanik cihaz çeşitli nedenlerle arıza yapabilmektedir. Bakım, asansörün sorunsuz ve güvenilir çalışması için çok önemli bir faktördür. Aylık olarak yapılan bakımlarda, asansördeki can güvenliğini etkileyecek tüm ekipmanlar detaylı bir şekilde incelenir, gerekli tedbirlerin alınmasında zaman kazandırır. Bakımı yapılan asansörler, bakımı yapılmayan asansörlere oranla çok daha az arıza oluşmaktadır.
Asansörde can güvenliği başlığı altında konuya gösterilen ehemmiyet, size sorunsuz asansör kullanımını beraberinde getirir. Bu sebeple asansörlerinizin bakımını yaptırmak, yapılardan sorumlu olan kişiler için mecburiyet halini almıştır. Asansör bakımı, ustalıkla ölçülebilir hizmet çeşidi değildir. Asansör güvenliği kanunların yetkilendirdiği denetim kurumlarında yetki verilen ehil firmalara yaptırılması, asansör bakımının önemi kadar mühim bir konudur. Asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorundadır.
Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılması zorunludur. Asansör bakımlarının yapıldığına dair belgeler saklanmalıdır.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği ile asansörlerin yılda en az bir defa periyodik muayenesinin yapılması ve yapılan muayene sonucunun bir rapora bağlanması gerekmektedir.
Asansör Teknik Servis kalmanız durumunda aklınıza ilk gelen ve yapmamanız gereken şey kendi çabanızla çıkmaya çalışmanızdır. Elektrik kesilmesi sonucu devre dışı kalan asansör elektrik gelmesi durumunda yeniden çalışacaktır yada arızaya geçen asansör dışarıdaki bir kişi tarafından tekrar devreye alınabileceğinden istenmeyen kazalara sebebiyet verebilir. Asansörün iç kapılarının zorlanması, tekmelenmesi yada farklı şekillerde darbeye maruz bırakılması mekanik aksamların sıkışmasına sebep olabilir. Şayet basit bir arıza sonucu asansörde kalmış iseniz asansör servisi sizi kısa bir sürede kurtarabilecek iken sorunun biraz daha büyümesine sebep olabilir. Asansörde kaldığımızda ne yapabiliriz?
Asansörde kaldığınızda yapacağınız en kötü şey paniktir. Hem enerjinizi hemde ortamdaki oksijeni hızla tüketirsiniz. Bu sebeple öncelikle sakin olmalısınız. Asansör içindeki ve asansör kuyusundaki hava uzun süre rahat nefes almanızı sağlar.
Günümüzde asansörlerde standart haline gelen çift yönlü haberleşme sistemleri asansör içerisindeki bir buton ile sistemde kayıtlı asansör servis numarasını aramanızı ve destek çağırmanızı sağlar.
Çift yönlü haberleşme olmayan asansörlerde asansörünüzde bulunan alarm, çağrı butonu ile yardım istemeyi deneyin. (Şayet asansörünüzde bu butonların bağlantısı yoksa ya da çalışmıyor ise bir gün gerekeceğini unutmayın. Servisinizi çağırarak bir an önce hizmete girmesini sağlayın.)
Cep telefonunuz çekiyor ise yakınlarınızı haberdar ederek asansör servisinin size ulaşmasını sağlayabilirsiniz